Skådespelaren MARTIN KURTÉN (1935-2013) - - KLOCKRIKETEATERN hedrar sin grundare -

30.11.2013 hrs 15:31
Skådespelaren, professor Martin Kurtén avled den 27 november 2013 efter en långvarig och tapper kamp mot sjukdom. Klockriketeatern sörjer med hans familj, vi sörjer över att en av teaterns grundare och en trogen stöttepelare är borta.

Martin Kurtén hade en mångsidig arbetskarriär. Efter att ha lämnat läkaryrket för teaterstudier i Helsingfors och snart även i Leningrad var han passionerat nyfiken på skådespelarkonstens hemligheter. Det ledde småningom till en professur i scenframställning vid Teaterhögskolan i Helsingfors. Kurtén skapade också en rad översättningar från tyska, engelska och finska av både dramatik och framför allt av K.S. Stanislavskis texter från ryska. Kurténs magnum opus som översättare är Arbetet med rollen. Översättningen byggde på ett grundligt forskningsarbete och öppnade genom korrigering av tidigare missförstånd för en ny förståelse av arvet efter Stanislavski.

Martin Kurtén arbetade under fem decennier som skådespelare på Svenska Teatern, Wasa Teater, Lilla Teatern och Klockriketeatern. Sina tv- och filmroller, ett gott dussin, gjorde han både på finska och svenska.

Martin Kurtén förenas för alltid med hustrun Kristin Olsoni. Tillsammans ledde de Wasa Teater och tillsammans grundade de Klockriketeatern. Här arbetade han som skådespelare och även regissör, men som brukligt är på de fria teatrarna, var han aldrig rädd att ta itu med allehanda uppgifter. Under de första Klockrikeåren var det Martin som var kassör och han som schasade bort mössen som störde repetitionerna på ladugårdsvinden på Askbacka i Sibbo. "Martin och Kristin" är bland annat ett begrepp för teaterns lekfullhet kombinerad med det etiska djupet, som stiger ur en djupt rotad tro på en utveckling mot det bättre, ett globalt samvete och omtanke om nästan. På det privata planet var barnens och familjens väl centralt för Martin.

Spelglädjen bevarade Martin allt till den sista rollen i "Under Katalpaträdet" i regi av Kristin Olsoni. Det var hennes bearbetning av Harry Martinsons texter som nu syns som en kongenial avskedsroll. Martins och Li Kans monolog under trädet har etsat sig i publikens och kollegernas minne. Lika väl som hans sceniska humor.

Vi minns Martin Kurtén som en varm humanist, en god vän.
Vi gläds över att ha fått vara en del av Martins liv.

På Klockriketeatern, i slutet av november 2013
Dan Henriksson, teaterchef

 

Några årtal i Martin Kurtén teaterliv

1968-69   Skådespelarstudier vi Teaterakademin i Leningrad
1974-82   Chef på Wasa Teater, med Kristin Olsoni
1989-94   professor i scenframställning vid Teaterhögskolan i Helsingfors
1991        Vägen till Klockrike (Sandemar); Klockrikegruppen grundas
1992        Harry Martinson-priset, med Kristin Olsoni
1994        Grundar Klockriketeatern r.f., med Johan Fagerudd, Ragni Grönblom,
                Nina Hukkinen, Dick Idman och Kristin Olsoni
1996        Pro Finlandia
1997        Arbetet med rollen - material till en bok (Sahlgrens)
1999        Svaret är nej! (monolog av Christer Kihlman)
                Det kommer aldrig att ske (bl.a. Arvid Järnefelt)

2003        Mr Green får besök
2004        Under Katalpaträdet

För Martins roller på Klockriketeatern, se www.klockrike.fi/svenska/arkiv
Klockriketeatern