3 Musketeers - East of Vienna sai porttikiellon

26.01.2017 klo 17:17

 

Venäläinen Baltic House-festivaali halusi muuttaa esityksen sisältöä ja kun tämä ei onnistunut he perui Klockriketeaternin kutsun festivaaleille. – Yhtäkkiä olimme keskellä sananvapauteen ja itsesensuuriin liittyvää keskustelua, sanoo teatterinjohtaja Dan Henriksson.


Kuva: Laura Karén // 3 Musketeers - East of Vienna -esityksestä.

Klockriketeaternin ja Ģertrūdes ielas teātrīksen palkittu yhteistuotanto 3 Musketeers - East of Vienna sai huhtikuussa kutsun Pietarissa pidettävälle kansainväliselle Baltic House teatterifestivaalille.

Heinäkuuhun mennessä festivaalin järjestäjätahot ja esityksen tuottaja eivät olleet päässeet kuitenkaan yhteisymmärrykseen eräästä esityksen yksityiskohdasta, jonka seurauksena se perui kutsun ja esitystä ei nähdä vuoden 2016 Baltic House -ohjelmistossa.

– Kuvasimme Odessassa Maidan-aktivisteja. Muun materiaalin joukossa heillä oli juliste, joka esitti Vladimir Putinia poliittisena karikatyyrinä Hitler-viiksillä ehostettuna. Se oli hyvin rauhallinen mielenosoitus, pikemminkin eräänlainen infopiste, kertoo Dan Henriksson.

Tuotannon taiteellisen työryhmän lokakuussa 2015 kuvaama video kahden viikon pituiselta taustatyömatkalta Euroopan itäosissa, Wienin ja Kiovan välillä, muodostaa koko esityksen pohjan.

– Esitys kestää lähes kaksi tuntia, josta juliste näkyy vain noin 15 sekuntia, samalla kun Odessan aktivistit puhuvat Ukrainan tilanteesta, korruptiosta ja “Kiovan jengistä”. Juliste oli ilmeisesti liian provosoiva festivaalijärjestäjien makuun, harmittelee Henriksson.

Itä-Euroopan ajankohtaisdokumentti

3 Musketeers - East of Vienna käsittelee Euroopan tilannetta syksyllä ja talvella 2015–16. Hufvudstadsbladet kirjoitti arvostelussaan “fantastinen ajankohtaisdokumentti” ja “viihdyttävä, nokkelan polveileva reissu ristiriitaisuuksien Euroopassa” (Isabella Rothberg, Hbl 3.4.2016).

– Näytelmässä mainitaan Venäjä ihan vain ohimennen muutamassa lyhyessä kommentissa sen roolista Moldovan kriisissä - ja lisäksi näkyy tämä Putin-juliste, selventää Henriksson.

– Mutta Venäjä läpikäy suuren epävarmuuden aikaa. Arvaamattomuus sekä ilmiannot luovat oikeutettua pelkoa - seuraukset voivat olla dramaattisia. Tuotantotiimimme ei halunnut kuitenkaan muuttaa sisältöä tukeakseen tällaista kehityskulkua. Päätöksen hinta on se, ettei tätä - ainakin venäjäntuntijoiden mukaan - tärkeää esitystä nähdä Pietarissa lokakuussa. Kaikin tavoin hyvin valitettavaa, mutta lopulta kyse on sananvapaudesta, sanoo Henriksson.

Klockriketeatern