Kaikuja Aniarasta

– Tekoälyä, taidetta ja keskusteluja tulevaisuudesta
 

"The inventor was himself completely dumbstruck 
the day he found that one half of the Mima he had invented –
lay beyond analysis
That the mima had invented half herself"

Sunnuntaina 20.9.2020

KONSERTTI Songs from Aniara
 

Klockriketeaternin viime vuoden suurtapahtumaa Aniara: fragments of time and space esitettiin niin Yhdysvalloissa, Hollannissa kuin Suomen Kansallisoopperassakin loppuunmyydyille katsomoille. Syyskuussa on mahdollisuus kokea tämä huikea teos uudelleen konserttiversiona. Aniara on Klockriketeaternin ja The Crossingin yhteistuotanto, jossa Robert Maggion kaunis musiikki ja Dan Henrikssonin libretto tulkitsevat Harry Martinsonin klassikoksi muodostunutta avaruusromaania.

Konserttiversiossa esiintyy kamarikuoro Key Ensemble Teemu Honkasen johtamana, Aniara Band Helsinki sekä näyttelijät Matti Raita & Carl Alm. Lavastaja Joonas Tikkasen unoneomaiset videoprojisoinnit peilaavat kosmista yksinäisyyttä.

Tila: SFV-talo G18 juhlasali, Yrjönkatu 18 Helsingissä

Tällä hetkellä kaikkein kiinnostavimpiin suomalaisiin huippukuoroihin lukeutuva turkulainen kamarikuoro Key Ensemble on tullut tunnetuksi ennen muuta puhtaasta ja täyteläisestä soinnistaan sekä innovatiivisista konserttiohjelmistaan. Periodeittain työskentelevä puoliammattilaispohjainen kuoro muodostuu tällä hetkellä noin 50 hengen vahvuisesta laulajapankista. Kuoron monipuolinen ohjelmisto ulottuu renessanssista aina uusimpaan aikamme musiikkiin, ja kuoro on tilannut sekä kantaesittänyt useita uusia suomalaisia kuoroteoksia.


Kamarikuoro Key Ensembleä johtaa Teemu Honkanen (kuva: Kai Kuusisto)

Maanantaina 21.9.2020

SEMINAARI Onko tekoäly taiteilijan uusi pensseli?
 

Uusinta tutkimustietoa, taiteellisia kokeiluja sekä taiteen ja tekoälyn yhtymäkohtia.

Taiteilijat, filosofit, tieteen- ja kirjallisuudentutkijat sekä journalistit kokoontuvat keskustelemaan tekoälystä ja taiteesta.

Onko tekoäly taiteilijan uusi pensseli?Jos on – kuka sivellintä ohjaa? Mikä on taiteen ja kulttuurin rooli teknologian tulevaisuudessa?

Leikkimielisessä runokilpailussa kone ja ihminen asetetaan vastakkain! Kumpi kirjoittaa parempia runoja – tietokoneohjelma vai runoilija? Huomaatko eron? Entä osaako tekoäly kääntää runoutta?

Tekoälyä on kokeiltu näyttämöillä eri tavoin. Mistä tämä kertoo? Mitä lisäarvoa se tuo teatterintekemiseen? Miltä tulevaisuus näyttää? Seminaari esittelee muutamia tällaisia kokeiluja Suomessa ja Ruotsissa.

Tila: Svenska Teatern, Erottajankatu 1 Helsingissä


Esityksestä Aniara: fragments of time and space (kuva: John C. Hawthorne)

Rauhankone: ei mikään utopia, vaan konkreettinen suunnitelma


Professori ja tekoälytutkija Timo Honkelalla on suuri humanistinen suunnitelma, jossa tekoäly voi auttaa meitä ymmärtämään ihmisenä olemisen saloja  – ja luoda rauhaa maan päälle. Teatterinjohtaja Dan Henriksson haastattelee Timo Honkelaa tämän elämäntyöstä: Rauhankoneesta. 

 

 

 

 

   

 

LIPUTSONGS FROM ANIARA
– Aniara: fragments of time and space

Su 20.9 klo 18.30
G18, Yrjönkatu 18, Helsinki

Liput: 30 | 25 €

Varaa: klockriketeatern@gmail.com

Yhteistyössä Key Ensemblen kanssaSEMINAARI – Onko tekoäly taiteilijan uusi pensseli?

Ma 21.9 | Nicken,
Svenska Teatern

Teatterialan ammattilaisille klo. 13-16
Kaikille avoin klo. 18-19:30

Vapaa pääsy varatulla lipulla

Varaa: 
biljetter@svenskateatern.fi
puh. 09 6162 1411

Yhteistyössä Svenska Teaternin Scenmåndagin kanssa