Klockriketeaterns samarbetspartner The Crossing fick Grammy för årets körproduktion 

29.01.2018 kl. 15:52
Dirigenten Donald Nally och hans amerikanska kör The Crossing belönades med en Grammy för sin inspelning av Gavin Bryars komposition The Fifth Century. Det är The Crossings beställningsverk som den brittiske kompositören skrev för kör och saxofonkvartett. 

Årets Grammyn delades natten mellan söndag och måndag finsk tid. The Crossing fokuserar helt på ny musik och var nu nominerad för Grammy för andra året i rad. På skivan medverkar även The PRSIM Quartet.

The Crossing, under ledning av Donald Nally, är en professionell kammarkör och samarbetar just nu med Klockriketeatern från Helsingfors. Den stora internationella samproduktionen Aniara blir ett nytt musikverk för kör, orkester och skådespelare, samt en pekingopera-aktör.

Aniara (2019) baserar sig på den svenska Nobelpristagaren Harry Martinsons kultverk Aniara (1956). I det episka rymdpoemet flyr skeppet Aniara kärnsprängningar på jorden. I det nya musikteaterverket, med fragment ur tid och rum i Martinsons universum, granskas frågor kring ansvar och möjligheter, kärleken till jorden och varandra, människans ansvar och möjligheter.

Den amerikanske kompositören Robert Maggio skriver utgående från Dan Henrikssons libretto musik för kör, orkester och skådespelare. I produktionen medverkar även finska Wusheng Company, Europas första professionella teater för pekingopera.

Premiär för musikverket Aniara blir det i Philadelphia i juni 2019 och i Helsingfors i september 2019.

Sagt om The Crossing

”something of a miracle” -The Philadelphia Inquirer

”…unerring performers, the superb Philadelphia choir The Crossing" -The New York Times

Mer information

Dan Henriksson, teaterchef

Klockriketeatern | Dan Henriksson | Taiteellinen johtaja

dan.henriksson@klockrike.fi

040 7033008

www.klockrike.fi

The Crossing | Kevin Vondrak | Communications & Artistic Associate

kevin@crossingchoir.org

www.crossingchoir.org