Slutsåld föreställning av Marat/Sade på Chaos Festival i Novosibirsk

31.10.2019 kl. 14:42
I tisdags, den 29 oktober, gästspelade Klockriketeaterns, Teater Mestolas och Sirius Teaterns samproduktion Marat/Sade på den nya teaterfestivalen Chaos Festival i Novosibirsk, Sibirien. Det var första gången en finländsk teateruppsättning gästade staden.

Föreställningen på Chaos Festival var slutsåld – inklusive ståplatserna – och avslutades med stående ovationer. I diskussionen efteråt blev det tydligt att publiken upplevde pjäsens teman mycket aktuella i dagens Ryssland.

Marat/Sade spelas sällan i Ryssland, där pjäsen var förbjuden i 30 års tid. På Chaos Festival simultantolkades den svenskspråkiga föreställningen till ryska av Helena Autio-Meloni.

Från Finland deltog även teaterkritiker Kirsikka Moring i ett seminarium under festivalen, där intresset för finsk teater överlag var stort.

Det här var första gången som den internationella teaterfestivalen Chaos Festival arrangerades. Andra internationella gäster var till exempel Staatsschauspiel Dresden med dostojevskijpjäsen Erniedrigte und Beleidigte, som också spelades under Theatertreffen i Berlin i Maj.

Klockriketeaterns, Teater Mestolas och Sirius Teaterns samproduktion Marat/Sade belönades med det inhemska Thaliapriset för bästa föreställning 2019 och var också en del av programmet på Tammerfors teatersommar i år. Föreställningen är regisserad av Juha Hurme och för visualisering ansvarar Raisa Kilpeläinen och Kalle Ropponen.

Foton: Victor Dimitriev

Klockriketeatern