Insulted. Belarus(sia)

Den 7 februari 2021
Dagen för Solidaritet med Belarus

Text: Andrej Kurejtjik

Översätting: John Freedman

Regi: Dan Henriksson

Skådespelare:
Dan Henriksson
Pelle Heikkilä
Anastasia Trizna
Ilona Chevakova
Tobias Zilliacus
Boodi Kabbani
Elina Knihtilä

Språk: engelska

Produktion: Klockriketeatern

Producenter:
Sebastian Hornborg 
Irina Duskova

Grafik & video:
Nils Krogell

Kommunikation: 
Ida Henrikson

Chefsproducent:
Eeva Bergroth
Läs mer om situation i Belarus:

Radio Free Europe

Charter 97

Viasna

TUT


Recensioner:

Sista droppen är en skakande skildring av regeringsvåldet mot belarusierna – Svenska Yle 10.2.2021

Press:

Klockriketeatern läser upp belarusisk protestpjäs – HBL 3.2.2021

Vill inte spela etniska klichéer – men är gärna med och utvecklar rollerna HBL 23.2.2021 

Insulted. Belarus(sia)

Finland i Solidaritet med Belarus

 

 

Klockriketeatern presenterar en läsning av Andrej Kurejtjiks pjäs Sista droppen. Belarus(sia). Läsningen publiceras som en video söndagen den 7 februari 2021, på den internationella dagen för solidaritet med Belarus. Läsningen sker på engelska, i översättning av John Freedman.

Protesterna i Belarus har nu pågått regelbundet och systematiskt i ett halvårs tid. Som en solidaritetsyttring med folket och teaterbranschen i Belarus arrangerar teatrar runt om i världen läsningar av Kurejtjiks pjäs. Det internationella projektet “The Insulted. Belarus Worldwide Reading Project” har hittills organiserat över 120 evenemang (läsningar, produktioner, filmer, videon, radioprogram, översättningar och publiceringar) på 77 ställen och i 25 länder. Översättningar har gjorts till 20 språk. 

Läs texten i svenskspråkig översättning här.

Andrej Kurejtjik är en välkänd Belarusisk pjäsförfattare, filmmanusförfattare och producent samt medlem av det oppositionella Koordinationsrådet i Belarus. Den fiktiva pjäsen har sju roller och handlar om den första månaden av den belarusiska revolutionen samt kvällen innan den oundvikliga demokratiseringen av landet efter 26 år av envälde. Alla roller har förebilder i verkligheten, såsom forna och nuvarande ledare men också modiga belarusier som kämpar mot det totalitära styret, ibland med sitt eget liv, sin frihet och sina käraste som insats.

Kurejtjik beskriver en situation där våldet eskalerar och myndigheter slår ner frihetstörstande belarusier. Slutligen segrar solidaritet, sanning och en tro på mänskliga värden ändå över ondskan.

Klockriketeatern har ett djupgående engagemang i situationen i Belarus samt i våra vänners och kollegers välmående under en utdragen kris. År 2015 gästade den belarusiska artisten Źmicier Vajciuškievič (WZ-Orkiestra) från Minsk Klockriketeaterns Diana Drama Festival med projektet European solidarity with Belarus år 2015. Klockriketeatern besökte den internationella teaterfestivalen TEART Festival i Minsk år 2017 och föreställningen 3 Musketeers – East of Vienna gästspelade på samma festival år 2018.

Alla skådespelare deltar pro bono. Klockriketeatern donerar också en summa pengar till den Belarusiska kulturbranschen via By Culture – en grupp av oroliga Belarusiska konstnärer och kulturutövare. Gruppen ber det internationella samfundet om hjälp för att kräva fria och lagliga val i landet, samt för att få ett stopp på myndigheternas våld. Genom att stödja initiativet vill vi hjälpa den Belarusiska kulturbranschen som modigt jobbar för att uppnå dessa rättigheter varje dag. Läs mer här.

Finlands Nationalteater ger också en läsning av Andrej Kurejtjiks pjäs, på finska Loukatut. Belarus(sia) fredagen den 12 februari 2021 kl 19. Efter det finns läsningen som en videoinspelning på Nationalteaterns webbplats i två veckors tid. Läs mer här.