Scenkonsten och klimatet – en vecka med miljö som tema

24.03.2023 kl. 13:00
I april lyfter Klockriketeatern och Svenska Teatern i samarbete med Cefisto fram scenkonsten och klimatet som ett centralt tema under en hel vecka. Veckan består av fyra helheter. Måndagen den 17 april blir en temadag för scenkonsten och klimatet: ett seminarium, Scenmåndag och föreställningen Dalen. På Jorden. Den 22 april är det Earth Day, då spelar Gymnasiet Lärkans elever Is my microphone on?

Vad kan scenkonstnärer och teaterorganisationer göra för planeten i ett nödläge? 

– Svenska Teaterns aktuella scenkonst ska vara i samklang med en hållbar utveckling inom teatern. Vi vill vara en trovärdig inspirationskälla och aktuell debattör som förespråkar nya normer inom klimattänkandet i vårt samhälle, säger Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin.

 Svenska Teatern är numera certifierade med Ekokompassen. Genom Svenska Teaterns miljölöfte vill vi motivera personal, publik och samarbetspartners att engagera sig mot den accelererande klimatförändringen, säger Thibblin. 

Varför behöver vi tala om scenkonsten och klimatet? 

 Det handlar om vårt gemensamma hem, den blå planeten. Världen drabbas just nu av många kriser – alla skapade av oss själva, mänskligheten, säger Klockriketeaterns chef Dan Henriksson.

– Just nu ligger den största – den planetära krisen – en aning i skuggan. Scenkonsten har kommit igång, men vi har ännu en lång väg att gå mot den gröna förändringen. Och nu är det redan bråttom. Dagen är en inspiration för oss som arbetar med scenkonst och en inbjudan till dialog med publiken, säger Henriksson.

Henriksson vill också lyfta fram hoppet. 

– Vi söker ljuset, hoppet. Och paradoxalt nog är det vi själva som kan vara det. Hoppet ligger i de små stegen vi tar nu, på väg mot en stor förändring.
 

SCENKONSTEN OCH KLIMATET

– VECKANS PROGRAM
 

Måndag 17 april på Svenska Teatern och i Festsalen G18 i Helsingfors. 
 

SEMINARIUM – Hållbarhet och scenkonst

Hållbarhet inom scenkonst granskas ur flera synvinklar

Hur hanterar scenkonsten klimatkrisen? Hur producerar vi, vad betyder återvinning för oss? Finns det klimatsmarta turnéer? Kan konsten skapa förändring och en grön omställning?

ALEXANDRA URISMAN OTTO är klimatjournalist vid Dagens Nyheter. 
Alexandra Urisman Otto utmanar och inspirerar finländska teaterarbetare med en överblick av klimatkatastrofens idag. Urisman Otto har rest med Greta Thunberg på tåg i Tyskland, i elbil genom Nebraska, till havs i den portugisiska gryningen. Urisman Otto skrev sedan reportageboken Gretas resa.

TAPIO SÄKKINEN är miljöchef vid Finlands nationalopera och -balett. 
Hur kan övergången till ett verkligt nytänk se ut inom scenkonst? Säkkinen kommer bland annat att tala om teatervärldens gröna bok, Theatre Green Book.

MARINA VON WEISSENBERG är miljöråd vid Finlands miljöministerium. 
von Weissenberg var chefsförhandlare under FN:s miljökonferens i Montreal i december. Under seminariet kommenterar hon det akuta behovet av förändring, förnyad lagstiftning för mångfald, om skogen och kolsänkor.

Tid: 17 april kl. 13–15
Plats: AMOS-scenen, Svenska Teatern
Anmäl dig senast 17 april.

ANMÄL DIG HÄR


SCENMÅNDAG – Naturens mångfald, klimatkrisen och det personliga engagemanget


Samtal om planetära gränser och scenkonstens möjligheter, om klimat, skog och mångfald.

Två passionerade klimatexperter möts i ett samtal om naturens mångfald och ett personligt engagemang. 

Klimatjournalisten och juristen ALEXANDRA URISMAN OTTO har skrivit reportageboken ”Gretas resa” om GRETA THUNBERG. Hör om Urisman Ottos personliga resa från kriminaljournalistik till att passionerat tala och skriva om klimatet i Dagens Nyheter. Hon medverkar också i ”Klimatboken”.

– Ibland tittar jag igenom en hel nyhetssändning, och undrar: är jag galen? För det syns inte att vi just nu befinner oss i den mest avgörande tiden i mänsklighetens förmodligen största kris någonsin. 

MARINA VON WEISSENBERG är miljöråd vid miljöministeriet och Finlands huvudförhandlare för FN:s biodiversitetskonvention. Vad hände under naturmötet i Montreal i december och vad betyder det för oss alla? 

– Vi arbetade hårt inför mötet och målen måste förverkligas nu. Det är en vändpunkt!

Medverkande är klimatjournalisten Alexandra Urisman Otto (Dagens Nyheter) och miljörådet Marina von Weissenberg (Finlands miljöministerium). Programvärd är journalisten EVA KELA.

Tid: 17 april kl. 18–19
Plats: AMOS-scenen, Svenska Teatern
BILJETTER. Fritt inträde, men biljetter löses ut via Svenska Teatern. Den som löser ut sin biljett på nätet betalar en bokningsavgift på 1,50€.

LÖS UT DIN BILJETT HÄR


SCENKONST – Dalen. På Jorden.

Planetens nödsituation är bekant, men var hittar vi ljuset och hoppet på vår väg mot en fossilfri framtid?


Klockriketeaterns föreställning är en totalupplevelse för alla sinnen: i den kulinariska konserten förenas teater, musik och poesi med omtumlande smakupplevelser skapade av vildmatskocken JYRKI TSUTSUNEN. Föreställningen är inspirerad av JOHAN ROCKSTRÖMS koncept om de planetära gränserna. 

Tid: 17 april kl. 20–21.15
Plats: Festsalen G18, Georgsgatan 18
BILJETTER: klockrike.fi/dalen

KÖP BILJETT

- - - 

Earth Day 22 april på Svenska Teatern

SCENKONST – Is My Microphone On?


Lärkans elever framför en passionerad vädjan om att rädda vår planet!

Is My Microphone On? är en ny pjäs om klimatkrisen. Författaren JORDAN TANNAHILL är inspirerad av Greta Thunberg, och precis som tonåringen Thunberg ofta talar till vuxna människor spelar gruppen direkt till en vuxen publik och bjuder in dem att uppleva världen tillsammans på nytt.

Earth Day har uppmärksammats årligen och globalt den 22 april sedan 1970, och temat för 2023 är “Återställ vår jord”. Denna pjäs spelas samtidigt under Earth Day i Finland, Sverige och Storbritannien och innebär på så sätt en gemensam manifestation för klimatet på jorden.

Tid: 22 april kl. 16
Plats: AMOS-scenen, Svenska Teatern
BILJETTER 10€

KÖP BILJETT

- - - 

Temadagen den 17 april är ett samarbete mellan Svenska Teatern, Klockriketeatern och Centralförbundet för Finlands svenska teaterorganisationer (Cefisto). Helheten kan ses som en fortsättning på Teaterdagarna i november, med fokus på hållbarhet.

Klockriketeatern