Den ryska teaterns nya generationer

HBL 17.4.2014 De gamla mästarna står fortfarande i fokus när Rysslands största teaterfestival går av stapeln. Men både inom och utanför de anrika institutionerna dyker nya namn och perspektiv upp. Dan Henriksson, chef för Klockriketeatern, rapporterar från årets upplaga av Gyllene masken.Läs mera »

Ny kulturpolitik i Ryssland?

HBL 10.4: Dan Henriksson, chef för finlandssvenska Klockriketeatern, besökte Ryssland i samband med teaterfestivalen Gyllene Masken. Han möttes av ett splittrat kulturfält och en ny kulturstrategi som är i görningen.Läs mera »

Skådespelaren MARTIN KURTÉN (1935-2013) - - KLOCKRIKETEATERN hedrar sin grundare -

Skådespelaren, professor Martin Kurtén avled den 27 november 2013 efter en långvarig och tapper kamp mot sjukdom. Klockriketeatern sörjer med hans familj, vi sörjer över att en av teaterns grundare och en trogen stöttepelare är borta.Läs mera »

Om konstens helande kraft

Det tutas ut att kulturen är i kris, boken i kris, tidningen och teatern i kris. Låt mej nu skilja på diskussion om kultur och konst. Kulturen är bred och allt inbjudande. Konsten är specifik, detaljerad och konkret, subjektiv och ifrågasättande.Läs mera »

Varför Beckett?

Jag går omkring och förbereder mig på när frågan skall komma. För naturligtvis kommer den. Varför Beckett? Varför nu? Naturligtvis bör frågan komma. Och naturligtvis bör jag ha ett svar.Läs mera »

Utanförskapets nationalmuseum

Ett skyltfönster med människor som befinner sig i samhällsbyggets periferi. Så beskriver regissören Erik Söderblom Viirus och Klockriketeraterns första samarbete – pjäsen Oskuld. Text Ida HenrikssonLäs mera »

Om att bygga en katedral - eller hur det hela kom sig

Morbror Vanja, från då till nu, av teaterchef Dan HenrikssonLäs mera »

SOLEN I PROMETHEUS BLICK

Andriy Zholdak om kärleken till Skådespelaren, av Dan Henriksson, teaterchefLäs mera »

- att kunskap är en blå naivitet -

av Kristin Olsoni regissör, konstnärlig ledare för Klockriketeatern 1994-2004Läs mera »