VUOSAARI 21

"Kuoleva joutsen" -tanssi Vuosaaren uuden lukion työmaalla kesäkuussa 2019. Kuva: Kastehelm Korpijaakko

Klockriketeatern toimii yhteistyössä KOM-teatterin ja Suomen valokuvataiteen museon kanssa vuosien 2019-2021 aikana toteutuvassa monitaiteisessa Vuosaari 21 -hankkeessa. Vuosaari 21 -hanke toteutetaan Helsingin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan, Helsingin mallin hankkeena, jatkona Kätketty Vuosaari -hankkeelle, joka toteutui vuosina 2016-2018.​

Hankkeen myötä poikkitaiteellista osallistavaa taidetoimintaa, taidetyöpajoja, kaupunki- ja kylätapahtumia sekä julkisen tilan taidetta järjestetään yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Toimintavuosien aikana kerätystä materiaalista ja ideoista muodostuu esityksellinen ulostulo vuodeksi 2021.

Helsingin mallin tarkoituksena on tasapainottaa ja monipuolistaa kaupunginosien taide- ja kulttuuritarjontaa. Taidelaitokset ulottavat toimintansa seiniensä ulkopuolelle eri kaupunginosissa yhteistyössä alueen asukkaiden ja yhteisöjen kanssa. Lopulliset työskentelymuodot muokkautuvat monialaisen yhteistyötiimin ja paikallisten asukkaiden tarpeiden sekä toiveiden mukaan.

Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä, ota meihin yhteyttä!

Klockriketeaternilla hanketta vetää tuottaja Julia Hovi, julia.h.k.hovi@gmail.com

Kuva: Kastehelmi Korpijaakko 

UUSI ARKI – VALOKUVANÄYTTELY

Mitä on hyvä elämä silloin kun uusi ja tuntematon muuttaa tutun toiseksi? 

Uusi arki -valokuvanäyttely levittäytyy joulukuussa 2020 kauppakeskus Columbuksen tiloihin. Columbus on kaikille tasavertaisesti saavutettava näyttelypaikka ja kuvat voi kohdata vaikka kauppareissulla. 

Keväällä 2020 meille kaikille koitti uusi arki. Vuosaarelaiset lähtivät Vuosaari 21 -yhteisötaidehankkeen työpajoissa rohkeasti tallettamaan muutosta ja sen herättämiä tunnelmia. Yhteisen valokuvaprojektin aikana on huomattu kuvien voima toimia etäällä olevien ihmisten välisenä yhdistävänä siltana; kohtaamisia kuvien äärellä on pidetty yllä muuttuneista tilanteista huolimatta ja arjen pienten asioiden jakamisen merkitys on tullut esille yhtenä arkea kannattelevana asiana. Toisaalta lähiluonnon poluilla on kuljettu uuden arjen myötä kenties tavallista ahkerammin ja siellä kohdattuja maisemia arvostaen.

Kuva: Juhani Greinert, Ruuan tuoksu

VALOJUHLA 2020

Vuosaari 21 osallistui 15. marraskuuta järjestettyyn jokavuotiseen Vuosaaren Valojuhlaan yhdessä valotaiteilja Otso Vartiaisen kanssa.

Remember me -valoteoksessa valokruunu kohosi pienelle saarelle Kangaslammen keskellä. Samalla erilaiset valokeilat etsivät toisiaan lammen vedellä. 

Laiturilla hiljennyttiin Suuren luopumisen kirjan äärelle pohtimaan, mistä haluaisi luopua tai mistä on joutunut luopumaan.


Kuva: Klockriketeatern/Sebastian Hornborg

VIRTUAALINEN KOTIALBUMI

Vuosaari 21 -hankkeessa on vuoden 2019 ja kevään 2020 aikana vierailtu erilaisissa vuosaarelaisissa kodeissa keskustelemassa elämästä albumikuvien ja kodin esineiden äärellä. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila keskeytti Kotialbumi -projektin työskentelyn ja sulki monet projektiin osallistuneista neljän seinän sisään. Toukokuussa 2020 päätimme jatkaa työskentelyä virtuaalisesti videoyhteydellä ja mukaan lähti asukkaita viidestä eri kodista.

GALLERIA

MITÄ ON HYVÄ ELÄMÄ?
– performatiivinen ajatuskeräämö

Vuosaari 21 järjestää kolmivuotisen toimintakautensa ajan performatiivisia ajatuskeräämöitä, joissa talletetaan osallistujien hyvään elämään liittyviä ajatuksia. Kerätty materiaali toimii pohjana hankkeen myöhemmille ulostuloille Vuosaaressa.

GALLERIA

VALON JA KAAMOKSEN JUHLAT 2019

Vuosaari 21 osalloistui Vuosaaren Kangaslammella valon juhlaan 16.11.2019 musiikin, tanssin, valojen ja Remember me -kävelyteoksen myötä. Illassa koettiin kaikille lammen eläville osoitettu puhe-esitys ja kävelyteokseen liittyvä rituaali. Suuren Luopumisten kirjan äärellä käytiin moninaisia glögikeskusteluja.

GALLERIA

WANHAN VUOSAAREN ELOJUHLAT

Vuosaari 21 osallistui Wanhan Vuosaaren Elojuhlille 17.8.2019 Ilveskorven puistossa. Kaikille avoimessa tapahtumassa pohdittiin hyvän elämän ja aluemuutosten kysymyksiä yhdessä asukkaiden ja Vuosaari-Vartiokylänlahti-tiimin arkkitehdin kanssa. Keskustelun pohjana toimivat asukkaiden ylöskirjaamat ilot, surut, painajaiset ja unelmat, joita Vuosaari 21 keräsi. Kysymyksiä käsiteltiin avoimesti keskustellen; tiedotusta ja kuulemista tapahtui molemmin puolin.

GALLERIA