Klockriketeatern – Suomen kansainvälinen nomaditeatteri

Klockriketeatern on suomenruotsalainen valtionosuusteatteri. Kotipaikkamme on Helsinki. Teemme yhteistöitä eri teattereiden, ryhmien ja taiteilijoiden kanssa, sekä Suomessa että kansainvälisesti, monilla eri kielillä.

Nimemme juurtaa juurensa teatterin ensimmäiseen esitykseen: Harry Martinsonin Vägen till Klockrike (1991).

Klockriketeaternilla ei ole omaa vakituista näyttämöä – maailma on näyttämömme. Olemme nomaditeatteri, joka Harry Martinssonin kulkurin lailla vaeltaa. Rajojen yli ja uusiin paikkoihin, kysymään kysymyksiä itseltämme ja muilta. Humanistiset arvot ja näyttämötaide ovat työkalujamme.

Käytämme taiteellisia välineitä tutkiaksemme inhimillisiä kysymyksiä. Näyttelijöiden ilmaisun kehittäminen on toimintamme perusta. Nomaditeatterina etsimme uusia ympäristöjä ja tiloja, joissa käydä dialogia taiteen ja yhteiskunnan välillä.

Ydintehtävämme on luoda  korkealaatuista, sisällöllisesti ja yhteiskunnallisesti merkityksellistä näyttämötaidetta puitteissa, jotka ovat sekä taloudellisesti, sosiaalisesti että ekologisesti kestäviä.

Harry Martinson sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon, koska ilmaisi itseänsä kuten "kaste peilaa kosmosta". Näemme tämän erinomaisena mottona taiteelliselle teatterille.

Klockriketeaternia ohjaa tukiyhdistys Klockriketeatern rf.

Liity jäseneksi

Missio

Klockriketeatern tutkii ympäröivää yhteiskuntaa, ja pyrkii yhteistyön, dialogin ja korkeatasoisen näyttämötaiteen kautta edistämään humanistista arvomaailmaa. Klockrike luo mahdollisuuksia kohdata ja oppia ymmärtämään paremmin niin ihmisiä kuin ilmiöitä ympärillämme. Arvostamme sivistystä, ammattimaisuutta sekä rohkeita lähestymistapoja. 

Visio

Klockriketeatern on aktiivinen ja elävä kansainvälinen kohtaamispaikka, joka tuo yhteen niin taiteilijat kuin erilaiset yleisöt. Merkityksellinen näyttämötaide syntyy meidän näkemyksemme mukaan hyvien keskustelujen ja kohtaamisten kautta. Teatterin huolella valmistellut tuotannot toteutetaan yhteistyössä näyttämötaiteen kotimaisten ja kansainvälisten huipputekijöiden ja -tahojen kanssa. Toimimme sujuvasti monella kielellä sekä Suomessa että ulkomailla.

Kieli ja yleisö

Syvimmät juuremme ovat ruotsin kielessä. Tänä päivänä vahvistamme kielellistä identiteettiämme työskentelemällä kielirajojen yli. Monilielisyys on strateginen valinta.

Tutustu kirjaamme monikieliesestä teatterintekemisestä.

Klockriketeatern kohtaa yleisönsä esityksissä, seminaareissa ja keskusteluissa, sekä sosiaalisessa mediassa. Teemme jatkuvasti yhteistyötä taiteilijoiden ja ryhmien kanssa eri maista ja kulttuureista.

Tasa-arvo, yhdenvertaisuus & antirasistinen työ

Uteliaisuus ja kiinnostus monimuotoiseen taiteeseen ja erilaisiin kohtaamisiin on elänyt Klockriketeaternin sydämessä teatterin perustamisesta lähtien, ja nämä ominaisuudet ovat edelleen tärkeässä roolissa arvopohjaamme ja strategisia valintojamme katsottaessa. Meidän tehtävämme on yrittää taiteen keinoin hahmottaa ja ymmärtää maailman monimuotoisuutta – ja jakaa havaintomme yleisön kanssa. Olemme työskennelleet monella kielellä, monessa eri maassa, monenlaisista taustoista kotoisin olevien taiteilijoiden kanssa jo vuodesta 1991.

Työ tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta on keskimäärin (poikkeukset lukuun ottamatta) suomenruotsalaisella kentällä huomattavasti edistyneemmällä tasolla kuin vastaavissa organisaatioissa suomenkielisellä kentällä. Klockrikellakin on jo pitkään ollut tasa-arvo ja -yhdenvertaisuussuunnitelma, jota päivitämme säännöllisesti.

Lue tasa-arvo suunnitelmamme tästä.

Emme hyväksy minkäänlaista diskriminointia sukupuoleen, uskontoon, seksuaaliseen suuntautumiseen, ihonväriin, etniseen taustaan, kieleen, sosiaaliseen taustaan tai muihin ominaisuuksiin liittyen. Otamme tasa-arvoisen ja intersektionaalisen lähestymistavan huomioon niin työryhmien kokoonpanoa miettiessämme kuin rekrytointiprosesseissa ja jokapäiväisessä kanssakäymisessä sidosryhmien ja yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Klockriketeatern ottaa kantaa myös laajalle levinneeseen rasismikeskusteluun, joka on ikävä kyllä paljastanut rakenteellisen rasismin eri muotojen rehottavan myös taidealan organisaatioissa. Osallistumme rasismin kitkentätalkoisiin mm. Call for Action -kampanjan kautta. Päätimme ensimmäisen osion talvella 2020-21, ja tulevina vuosina keskitymme kehittämään omaa osaamistamme rasististen asenteiden tunnistamiseksi ja kitkemiseksi.

Saavutettavuus

Klockrike tekee yhteistyötä eri teattereiden kanssa ja näyttelee usealla eri näyttämöllä. Fyysisestä saavutettavuudesta ilmoitetaan joka esityksen yhteydessä.

Klockriketeateria tukevat muun muassa

Opetus- ja kulttuuriministeriö
Helsingin kaupunki (kulttuuri & vapaa-aika)
Svenska kulturfonden
Föreningen Konstsamfundet
– ja yleisö. Kiitos!

 

  konstsamfundet logo

Yhteystiedot

Tavoitat meidät sähköpostitse: etunimi@klockrike.fi tai klockrike@klockrike.fi

Olemme nomadeja: Muistathan tarkistaa esityspaikan etukäteen!

Toimistomme sijaitsee SVF-huset G18:ssa osoitteessa Yrjönkatu 18, Helsinki
(ei esitystoimintaa)

Postiosoitteemme on Sillanmäki 4/2 00610 Porvoo

Henkilökunta

dan_henriksson
Dan Henriksson

Teatterinjohtaja
+358 407 033 008
dan@klockrike.fi

carl_alm
Carl Alm
Näyttelijä
carl@klockrike.fi

irina_duskova
Irina Duskova

Tuotantopäällikkö
irina@klockrike.fi


Ida Rosenblad

Viestintäpäällikkö
ida@klockrike.fi


Kristina Grönqvist von
Bonsdorff

Viestintä
kristina@klockrike.fi
040 8401 938


Ella Slunga
Markkinointi
ella@klockrike.fi


Nils Krogell
Graafikko
nils@klockrike.fi


Darina Rodionova
Digital content creator

Hallitus

Jesper Karlsson, puheenjohtaja
Ragni Grönblom-Jolly
Tomas Järvinen
Kirsikka Moring
Kristina Grönqvist von Bonsdorff

Laskutustiedot

Klockriketeatern rf
Brobacken 4/2
06100 Borgå, Finland
BIC: HELSFIHH
IBAN: FI03 4055 7020 0574 37
Y-tunnus: 1009719-2