Klockriketeatern deponerar Ville Anderssons konstverk Trädet

12.04.2022 kl. 12:27
Klockriketeatern deponerar Ville Anderssons konstverk Trädet (2015), som var en central del av scenografin för föreställningen Nästa andetag. Konstverket placeras i SFV-huset G18 på Georgsgatan 18 (första våningen). Konstverket avtäcks i samband med Klockriketeaterns 30-årsfest den 24 april 2022.

Om Nästa andetag

Nästa andetag av Duncan McMillan är en historia om kärleken, livet och dina ekologiska val. Nästa andetag fick sin premiär på Klockriketeatern år 2015 och gästspelade på Lilla Teatern år 2017. Föreställningen var en designad kammarkonsert om livets avgörande beslut och de skrattretande detaljerna.
 
En pjäs som betraktar globala frågor med avskalade medel och genom personliga val. Två skådespelare, en text och en musikalisk värld som bär långt i tid och rum.

Klockriketeaterns Nästa andetag greppar frågorna kring vårt ekologiska ansvar. Du är medveten, du vet allt, vad ett barn betyder för det ekologiska fotavtrycket. Men du vet också att du vill ha barn. Nu. Med hen. Men… Du sätts till svars för ditt agerande - klarar du av det?

Text: Duncan McMillan
Regi: Dan Henriksson
På scen: Stina Engström & Matti Raita
Scenografi & kostym: Ville Andersson
Ljus: Pietu Pietiäinen
Musik: Uli Kontu-Korhonen
Tekniker: Anton Sidorik

Premiär den 29 oktober 2015 på Klockrike Diana
Nypremiär den 15 mars 2017 på Lilla Teatern
 
"Snyggt samspel mellan rum, musik och skådespelare."
-Isabella Rothbrg, HBL

"Iscensättningen i Nästa andetag hör till det extraordinära slaget."
"Matti Raita och Stina Engstöm levererar en textmassa som både irriterar, roar, berör och känns sympatisk."

-Egil Green, Östra Nyland
 

Trädet som en del av scenografin för Nästa andetag
 

Om Ville Andersson

Ville Andersson (f. 1986) är mångsidig konstnär som arbetar bland annat med fotografi, teckningar, 3D-design, målning och installationer. Andersson är född i Lovisa och bosatt i Helsingfors. Han har studerat på Bildkonstakademin.
 
Hans verk har ställts ut bland annat på EMMA – muséet för modern konst i Esbo, The National Art Center i Tokyo, Vitraria Glass + A Museum i Venedig, Weserburg Museum für Moderne Kunst i Bremen, The Centre for Photography i Stockholm, FOMU – Fotomuseum provincie Antwerpen, Tokyo Metropolitan Museum of Art i Tokyo och The Tretyakov Gallery i Moskva.
 
År 2015 utsågs Andersson till årets unga konstnär i Finland.
 
År 2020 fick Andersson the Watermill Centers Inga Maren Otto-stipendium. The Watermill Center i New York är ett center för konst och humaniora, grundat av Robert Wilson.
 
Anderssons verk är inkluderade i flera samlingar, såsom muséet för modern konst Kiasma, stiftelsen Saastamoinens konstsamling, Amos Anderssons konstmuseum och stiftelsen Jenny och Antti Wihuris konstsamling.
 
Klockriketeatern