Oktoberhälsningar från Klockriketeatern: Marat/Sade i Sibirien, stämningar efter Aniara-succén, Nordsjö 21

28.10.2019 kl. 13:20
Marat/Sade gästspelar på teaterfestivalen Chaos i Novosibirsk, Sibirien. Musikverket Aniara gick för fulla salonger i Helsingfors, idel beröm av både kritiker och publik. Nordsjö 21 har fått en egen logo.

Marat/Sade till Chaos-festival i Novosibirsk

Klockriketeatetns, Teater Mestolas och Sirius Teaterns kritikerrosade samproduktion Marat/Sade har fått en inbjudan till den nya internationella teaterfestivalen Chaos Festival i Novosibirsk, Sibirien.

Chaos Festival är en festival för teater- och performancekonst som fokuserar på nya idéer och konst i stadsbilden. Platsspecifika, immersiva och dokumentära föreställningar är en viktig del av repertoaren. Festivalen vill etablera staden Novosibirsk som en plats för unga kreativa krafter inom kulturfältet och skapa en plattform för modern teater i regionen.

Marat/Sade spelas på Chaos tisdagen den 29 november.

Marat/Sade belönades med Thaliapriset för bästa föreställning 2019. I somras gästade föreställningen Tammerfors teaterfestival. De tre finlandssvenska teatrarnas samarbete hade premiär, på svenska, hösten 2018 på Teater Universum. Därefter spelades föreställningen också på finska på Esbo stadsteater under våren 2019. 

Regissör Juha Hurme har styrt Peter Weiss’ klassiker från 1960-talet mot nya och överraskande horisonter. I ett hänseende är Hurme ändå trogen den ursprungliga versionen: musiken spelar en av föreställningens viktigaste roller. 

Föreställningens visualisering är gjord av Raisa Kilpeläinen och Kalle Ropponen.

Läs också: Marat/Sade var länge förbjuden i Sovjetunionen – för dagens ryska teaterpublik är pjäsen sällsynt angelägen

---

Storproduktionen Aniara en succé både enligt publiken och kritikerna

Den 17 september hade Klockriketeaterns största produktion hitttills, Aniara – fragment ur tid och rum, finlandspremiär på Nationaloperan i Helsingfors. De sex föreställningarna var slutsålda redan innan premiär och både publikreaktionerna och recensionerna var enhälligt positiva.

“Aniara som musikteater imponerar stort" – Wilhelm Kvist, HBL, 19.9.2019

Aniara är ett samarbete med den dubbelt Grammy-prisbelönta amerikanska kammarkören The Crossing under ledning av Donald Nally. För librettot och regin står Klockrikes konstnärliga ledare Dan Henriksson, medan kompositören Robert Maggio från USA har skrivit musiken.

“Föreställningen är häpnadsväckande, drabbande och vacker både musikaliskt och visuellt.”  – Lasse Garoff, Svenska YLE, 19.9.2019

Klockriketeatern vill tacka våra finansiärer och vår fantastiska publik för en utomjordisk resa ombord på rymdfarkosten Aniara!

Aniara forstätter som turnéföreställning, med siktet på år 2021.

---

Nordsjö 21 har fått en egen logo

KlockriketeaternsKOM-teaterns och Fotografiska muséets gemensamma projekt för samhällskonst, Nordsjö 21, har fått en egen logo. Den minsta möjliga pixeln är ett resultat av arbetsgruppens och grafikern Anna Nevas samarbete.

Logons design skapades utgående från invånarnas idéer om hur de själva upplever Nordsjö. En fråga var vilken färg som bäst representerar Nordsjö. Logons formspråk består av en pixel med olika färgytor och drar paralleller både till fotografi och stadsplanering.

Nordsjö har förändrats mycket och kommer att förändras under de kommande åren. Vad innebär det ur invånarnas synvinkel, hurdana upplevelser av tid och rum har de av den här utvecklingen? Vad betyder rum för var och en av oss – personligt, föränderligt, fysiskt, kopplat till minnen och förhoppningar? En gemensam nämnare för de här förändringarna är att skapa ett fungerande sätt att samexistera, något vi alla påverkar.

Nordsjö21 är ett mångkonstnärligt samhällsprojekt. Konst tillhör alla och via konsten kan vi fundera på och granska frågor som vad innebär ett gott liv?

Via möten och dialoger med invånarna i Nordsjö skapar vi material och berättelser som år 2021 resulterar i ett evenamang och en föreställning som är öppen för alla.

Följ projektet på instagram: @vuosaari21

Klockriketeatern