Nobelfestens jury är klar!

05.06.2024 kl. 10:00
I samarbete med Svenska folkskolans vänner introducerar vi Nobelfesten, ett nytt koncept med en serie av nyskrivna texter som framförs på svenska.

Klockriketeatern har under de senaste 30 åren presenterat nya texter för scenen på många olika sätt: som läsningar, drama slam, festivaler och produktioner. 

Nu introducerar vi i samarbete med Svenska folkskolans vänner Nobelfesten, ett nytt koncept med en serie av nyskrivna texter som framförs på svenska. Under nästa teatersäsong presenterar vi totalt tio nya korta texter som inspirerats av kvinnliga nobelpristagare i litteratur.

I samband med vår öppna utlysning i april-maj fick vi ta del av en fantastiskt stor mängd synopsis och textförslag av högsta kvalitet. Tusen tack till alla skribenter, det breda intresset för nobelförfattarna och projektet gläder oss!

Nu fortskrider arbetet med Nobelfesten – under sommaren kommer juryn att gå igenom alla förslag och välja ut de texter vi fortsätter att jobba med. De utvalda verken framförs på scen inför publik under teatersäsongen 2024-25.

 

NOBELFESTEN – JURY

 

Fredrik Hertzberg är litteraturforskare och kritiker. 

Han är docent i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och representerar vår samarbetspart Svenska Folkskolans vänner i juryn.

 

Maria Säkö är redaktör, teaterkritiker och förläggare.

Hon har varit ordförande för Finlands kritikerförbund, skrivit en faktabok och ett flertal artiklar om teater och undervisat i metoder att skriva om konst vid Konstuniversitetet.

 

Martina Moliis-Mellberg är författare och kritiker. 

Hon har gett ut fyra diktsamlingar och en bilderbok, samt varit medredaktör för en poesiantologi. Hon verkar även som filmkritiker och har ett eget radioprogram.

 

Dan Henriksson är teaterchef på Klockriketeatern.

Han är skådespelare, regissör, dramatiker, översättare, teaterhistoriker, skribent och samhällsdebattör. Som juryns ordförande leder han arbetet med Nobelfesten.

 

Läs mer om Nobelfesten på Nobelfestens sida.

Klockriketeatern