Näyttelijä Matteus Blad

Näyttelijä Matteus Blad: Todellisuudenpakoa ja vapauden kaipuuta

30.05.2024 klo 11:21
Lue Matteus Bladin ajatuksia Bellmanista ja prosessista esityksen BELLMAN – Är jag född så vill jag lefva! parissa.

Mitkä teemat esityksessä ovat mielestäsi kiinnostavimpia?

Bellmanin teokset perustuvat usein suuriin kontrasteihin, joissa kuulija tai lukija heitetään vulgaarin, karkean ja likaisen keskeltä johonkin ihanaan, upeaan, eleganttiin ja kauniiseen. Tai päinvastoin. Näistä nopeista kontrasteista voisi varmasti tehdä kokonaisen esityksen. Ehkä juuri kontrastit kiinnostavatkin minua eniten. Elämä ja elämänhalu suhteessa kuolemaan ja siihen tosiasiaan, että kaikki elävä ja olemassa oleva on joskus päätyttävä tai lakattava olemasta.

Miten näet yhteyden Bellmanin ajan ja nykyajan välillä?

Minulle Bellmanin runot ovat eräänlaista todellisuudenpakoa, jossa viina ja alkoholi symboloivat ihmisen kaipuuta vapauteen ja irtiottoon arjen huolista ja yhteiskunnan vaatimuksista. Jopa Fredmanin epistolien hahmokuvaukset muistuttavat ihmisen pyrkimyksistä: Ratsumies, jolla ei ole hevosta. Kelloseppä, joka on menettänyt kellonsa ja pajansa. Ne ovat osuvia kuvauksia ihmisen halusta jatkuvasti korostaa sitä, mikä kerran määritti olemassaolomme, asemamme ja identiteettimme, sen sijaan että kuvailisimme, keitä todella olemme tai mitä meistä ihmisinä tulee, kun tittelit, arvot ja mahdollinen yhteiskunnallinen asema otetaan meiltä pois. Siinä on jotain hyvin inhimillistä. Erityisesti tässä suorituskeskeisessä yhteiskunnassa, jossa kaikki tekemisemme täytyy mitata ja arvioida ja lopulta lisätä yksilöllisen identiteettimme muodostavaan ihmistuotteeseen.

Bellmanin aikana, aivan kuten nykyään, oli myös kasvavaa halveksuntaa ajan vallanpitäjiä kohtaan.  Silloinkin yhteiskunnan luotetut tahot hyödynsivät asemaansa omaksi edukseen, ja aikansa ihmiset kärsivät myös leikkauksista, jotka johtivat korkeampaan työttömyyteen. Ihmisen pyrkimysten ja rakentamiemme yhteiskuntien näkökulmasta askel 1700-luvun Ruotsista nykypäivän Suomeen on melko pieni. Olemme ihmisiä, jotka kaikkina aikoina ovat kohdanneet ja tulevat kohtaamaan samankaltaisia vaikeuksia ja vastoinkäymisiä.

Miten päädyit tekemään musiikkiteatteria?

Musiikki antaa tilaa ilmaisumuodoille ja kielille, jotka itsessään voisivat tuntua vierailta, yleviltä tai jopa oudoilta. Erityisesti runollinen kieli saa luonnollisen näyttämön musiikkidraamallisessa työssä. Melko yksinkertaisin näyttämökeinoin suuri, runollinen ilmaisu ja nopeat siirtymät voimakkaista tunteista pieniin tunnetiloihin voivat äkkiä tuntua täysin luonnollisilta ja dynaamisilta, koska musiikin runous ja sointi mahdollistavat musiikillisen ja runollisen lähestymistavan näyttämötilaan, jossa näyttelijästä tulee kuin instrumentti taiteelliselle ja inhimilliselle ilmaisulle, ennemmin kuin luonnollisesti kertova ihminen.

Mitä odotat eniten kesältä?

Kiertuetoiminta itsessään tarkoittaa pienten draamallisten hetkien rakentamista ja purkamista monissa eri paikoissa, monille eri ihmisille. Se on aina hyvin hieno kokemus. Aiemmin, kun olen ollut kiertueella musiikkimonologiesitysteni kanssa, olen matkustanut yksin. Siksi odotan innolla kiertueelle lähtemistä ja työskentelyä yhdessä kollegojeni kanssa.

Lue lisää esityksestä BELLMAN – Är jag född så vill jag lefva!

Osta liput

Klockriketeatern