Nyhetsbrev oktober 2022

19.09.2022 kl. 14:01
Klockriketeatern samarbetar med Esbo stadsteater våren 2023 | Dalen. På Jorden. återvänder i november

I föreställningen En kort episod i svampcivilisationens universella historia är inget omöjligt och verklighetens gränser är i ständig, livlig rörelse. Klockriketeaterns och Esbo stadsteaters gemensamma produktion får sin urpremiär i Hagalund den 31 januari 2023. 

Dalen. På Jorden. spelade i Borgå i september och återkommer igen den 1 och 2 november. Länkar till recensionerna hittar du lite längre ner i meddelandet. Du kan också se på intervjuer med två av föreställningens konstnärer: Jyrki Tsutsunen och Ksenia Peretrukhina.

Urpremiär i januari: En kort episod i svampcivilisationens universella historia

Frågan om mänsklighetens ansvar står i centrum i Klockriketeaterns och Esbo stadsteaters gemensamma urpremiär, där vi rör oss från framtiden tillbaka till nuet.

Framtiden skapas här och nu.

En kort episod i svampcivilisationens universella historia skissar med glimten i ögat fram en morgondag någonstans mellan nutiden och den ofrånkomliga undergången. Föreställningen undersöker metamorfoser inom människan och i hennes omgivning.

Den sprakande och visuellt starka föreställningen skapar oväntade samband mellan varelser, fenomen och händelser. I föreställningen görs en resa från en förintelse efter en kärnkatastrof, från tomheten där artificiell intelligens har regerat, via svampcivilisationen tillbaka till en situation där människan ännu har ett val angående sin framtid. Berättelsen rör sig från en avlägsen framtid mot nuet, och handlar om människornas vinster och förluster.

Publiken uppmuntras till att fantisera om alla de scenarier framtiden kan erbjuda. Vi ställs också inför frågan: Tänk om framtiden redan är här?

Arbetsgruppens första samarbete

Pjäsen är skriven av Michail Durnenkov, en av de mest framstående ryska samtida dramatikerna. Hans pjäser har översatts till otaliga språk och spelats runt om i Europa. För regin står en av sin generations intressantaste namn i Finland, Essi Rossi, känd för sin mångsidighet, sin skarpa rytm och sitt filmiska scenspråk. Ksenia Peretrukhina har skapat verkets visuella uttryck. Hon är en välkänd och uppskattad konstnär inom det ryska teater- och bildkonstfältet och hennes produktioner har presenterats i bred skala både i Ryssland och utomlands. Både Durnenkov och Peretrukhina är mångfaldigt prisbelönta i Ryssland (bland annat Den Gyllene Masken) och lever för tillfället i exil i Finland.

Det här är arbetsgruppens första gemensamma första teatersamarbete – en föreställning där inget är omöjligt och verklighetens gränser befinner sig i konstant rörelse. Den konstnärliga gruppen kompletteras av Pauli Riikonen (ljud), Liisa Pesonen (kostymdesign) och Ilmari Paananen (ljus- och video). På scen står Carl Alm, Antonia Atarah, Elmer Bäck, Milla Kangas och Kauri Sorvari.

Information

Premiär den 31 januari 2023
Spelperiod: 30.1–18.2.2022

Plats: Norrskenshallen (Norrskensvägen 8, Hagalund)

Språk: är finska, med möjliga inslag av andra språk

Textning: till finska, svenska och engelska via en mobilapplikation

Biljetter: Lippu.fi

Pris: 35 / 32 / 20 €

Early bird-biljetter: 29€ (till och med 30.10)

Produktionen produceras av Klockriketeatern och Esbo stadsteater.

Dalen. På Jorden. spelar igen 1–2.11 i Borgå

En kulinarisk konsert på Konstfabriken i Borgå

Temat är brännande aktuellt: den nödsituation vår hemplanet befinner sig i. Föreställningen Dalen. På Jorden. grundar sig på teaterchef Dan Henrikssons idé och förenar vildmatskocken Jyrki Tsutsunens omtumlande smakupplevelser med virtuos musikalisk njutning.

Tidpunkt: 1–2.11.2022 kl. 19.00
Scen: Fabrikssalen i Konstfabriken, Borgå
Språk: Svenska samt spanska och engelska
Längd: ca 70 minuter
Biljetter: lippu.fi

Läs mer om Dalen. På Jorden. 

Recension: Hufvudstadsbladet

"Det är lätt att bläddra förbi allvarliga artiklar om klimatet, men sitter du på en föreställning måste du verkligen stanna upp, tänka och känna. Klockriketeatern bjuder på en helhetsupplevelse som lindarin fakta i toner och ljus, med smaker och doftersom en extra prick överi:et."

Teater/konsertrecension: Klimatkrisen klingar, smakar och doftar HBL 22.9.2022

Recension: Östnyland

"Som konsert betraktad är föreställningen njutbar och helgjuten i sig, men med belysningen, videoprojiceringarna och framför allt
maten lyfter den till en ännu intressantare nivå. Maten ger ju inte bara smak, utan i allra högsta grad även doft. 

Smakrik feelgood-konsert – Klockriketeatern och Jyrki Tsutsunen tar publiken till skogen ÖN 22.9.2022

Recension: Ny Tid

"Dalen. På jorden. är inte ytterligare en föreställning som vill skrämma och skämma oss till handling genom att peka på dystra framtidsscenarier, vilket redan i sig är fräscht. Snarare vill den visa oss det som fortfarande finns kvar, och påminna oss om vikten av att bevara det..."

Klockriketeatern gör agitprop som berör Ny Tid 23.9.2022

Intervjuer med två konstnärer

Bild: Darina Rodionova

Vildmatskock Jyrki Tsutsunen.

"Jag upplever att min uppgift inte längre är att behaga folk, utan röra om något i dem med min mat, att lämna ett minne, en minnesbild."

Se intervjun med Jyrki här.

Bild: Darina Rodionova

Scenograf och bildkonstnär Ksenia Peretrukhina.

"Jag är konstnär och arbetar främst med teater, och jag älskar det. Jag tycker att det är otroligt viktigt att arbeta med temat ekologi. Det är väldigt viktigt eftersom ingen vet hur man ska prata om ekologi. Det är uppenbart att konst inte är vetenskap och att det inte räcker med en uppsättning siffror. Människor måste känna ett behov av att förändra något. Vi vill skapa något slags sätt eller en metod för hur man ska prata om ekologi, och jag önskar att det skulle vara ett icke hotfullt sätt."

Se intervjun med Ksenia här.

Klockriketeatern